Materiaal: glas voor grafmonumenten
Regelmatig wordt me gevraagd om glas te verwerken in een grafmonument.
Ik ga daar niet altijd in mee:
glas, dat is een moeilijk materiaal. Het wordt helaas vaak verkeerd gebruikt. Vanwege zijn voornaamste eigenschap, de transparantie, ziet men ongewenste ongerechtigheden aan de achterkant of onderkant er dwars doorheen.
Meestal wordt z.g. "float" glas toegepast in de vorm van een enkele glasplaat, staand of liggend. Soms een tikkeltje gebogen. Dit fabrieksglas is leverbaar tot maximaal 25mm dik maar blijft voor een beeld toch dun overkomen.
Als beeldhouwer zoek ik de oplossing graag in een ruimtelijke oplossing met volume en niet als prent in een plat vlak.
Een glasvolume maken kan als een glasapplicatie door middel van lijmen van meerdere lagen met epoxyhars. De gesneden glasplaten worden gebruikt voor het vormen van een blok...
(+)
Glas lijmen in een glasapplicatie
Aan de hand van mallen worden de vormen uit het blanke glas gesneden.
Nadat het glas gesneden is worden alle scherven met transparante epoxyhars verlijmd. Epoxylijm is waterdun en de wegdrijvende glasplaten worden met diverse hulpstukken op hun plaats gehouden.
Het uitharden geschiedt in een verwarmde cabine. Na 12 uur uitharden moet de overtollige lijm mechanisch verwijderd worden.
glasapplicatie gelijmd met epoxyhars
Tekst kan bijvoorbeeld diep worden gezandstraald in glas.
(+)
---
Gebrandschilderd glas in lood
Gebrandschilderd glas in lood werd vroeger wel toegepast in een mausoleum of grafhuisje bij de rijk gedecoreerde familiegraven van notabelen en fabrikanten. Deze juweeltjes van mini-architectuur zijn tegenwoordig beschermd funerair erfgoed.
gebrandschilderd glas-in-lood in een mausoleum (grafhuisje)
Glas met natuursteen combineren
Glas ontkent zichzelf- het is er wel maar je ziet het niet! Glas laat licht door. Sterker nog: glas heeft licht heel hard nodig. Bij toepassing van glas in een buitenbeeld is de omgeving, lichtval en de stand van de zon van groot belang voor de juiste ervaring.
Grafsteen van matte graniet (gezoet) waarop kubus en bol van gebouchardeerde hardsteen met glas daartussen verlijmd
Glas-in-beton
Glas =zand (grotendeels toch) - en ook beton bestaat grotendeels uit zand met toeslagmateriaal. Het spreekt voor zich dat deze materialen wonderwel te combineren zijn. In de jaren 50 van de vorige eeuw zijn veel kerkramen van glas-in-beton gerealiseerd. In grafwerken komt men glas in beton minder vaak tegen omdat het een hoge graad van technische specialisatie vereist.
(+)
Gekleurd gesmolten glas
Het is niet moeilijk om snel wat glasscherven in een oven samen te smelten en ja, het lijkt wel toveren - je staat altijd weer verbaasd over de heldere schakeringen en de kleurenpracht. Als aan de kunstacademie st. Joost in Breda opgeleid beeldhouwer ben ik echter doorgaans minder te spreken over deze meest vrijblijvende hobby-resultaten: we moeten streng zijn - het zijn doorgaans geen beelden die een schoonheidsprijs verdienen of een spannend sculpturaal spel spelen met schaduw, diepte, reliëf, of structuren. Het zijn me te vaak mislukte schilderijen!
***
***